Aan alle vrouwen met PCOS

Lieve vrouw,


Je hebt waarschijnlijk de diagnose PCOS gekregen van je arts. Voordat je misschien gaat denken dat er iets mis is met je lichaam, en zeker voor je de beslissing neemt om het met de pil of andere medicatie te ‘maskeren’, wil ik je graag uitleg geven over PCOS en het zelfhelend vermogen van je lichaam. Mijn missie is je in te laten zien hoe mooi en sterk je eigen lichaam is en dat JIJ controle hebt over veel meer dan je denkt. In deze post ga ik je uitleggen hoe je lichaam werkt, wat er allemaal mis kan gaan en wat we gaan doen om je weer in balans te brengen.


Polycysteus ovariumsyndroom, of PCOS, zie ik heel erg veel in mijn praktijk. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. PCOS-symptomen - waaronder gewichtstoename, niet af kunnen vallen, acne, onregelmatige of zelfs helemaal geen menstruatie, dunner wordend haar op het hoofd en overtollig haar op het gezicht en borst zijn allemaal symptomen die simpelweg gewoon super kut zijn.


En alsof dat nog niet genoeg is, kan PCOS ook gevolgen op de lange termijn hebben. De aandoening kan namelijk leiden tot andere chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, slaapapneu en beroerte. PCOS is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op angst en depressie. Het maskeren van PCOS met de pil of andere medicatie is dus echt niet oplossing! Het is echt belangrijk de oorzaak aan te pakken, zodat je er voor eens en altijd vanaf bent. Maar laten we eerst eens gaan kijken wat PCOS nou eigenlijk is…Wat is PCOS?

PCOS is een hormonale disbalans bij vrouwen in hun vruchtbare jaren. Specifiek wordt de aandoening gekenmerkt door te veel androgenen, of mannelijke hormonen, in het lichaam, en deze onbalans verstoort regelmatige menstruatiecycli. Vrouwen met PCOS ervaren onregelmatige menstruaties of zelfs helemaal geen.


(Laat je btw niet misleiden door de term 'mannelijke hormonen'. Androgenen worden zowel bij vrouwen als bij mannen geproduceerd en spelen een belangrijke rol in het vrouwelijk lichaam. Mannen hebben ook ‘vrouwelijke hormonen’, zoals oestrogeen. Pas als de hormonen uit balans raken, kunnen ze problemen veroorzaken.)Hoe wordt de diagnose PCOS gesteld?


PCOS wordt gediagnosticeerd wanneer er meer androgenen aanwezig zijn en alle andere mogelijke oorzaken van androgeenoverbelasting zijn uitgesloten (zoals het gebruik van bepaalde soorten anticonceptiepillen en een aangeboren aandoening als bijnierhyperplasie.)


Een arts kan PCOS diagnosticeren op basis van verschillende criteria:

 • Symptomen die wijzen op een hoger androgeengehalte, zoals:

 • acne rond de kaaklijn, borst en rug

 • ongewenste haargroei op de kin en/of borst

 • haaruitval op het hoofd

 • niet af kunnen vallen

 • Bloedtesten, waaronder:

 • bloedglucose

 • HbA1c

 • insuline

 • circulerende androgenen

 • Sommige artsen kunnen een echografie van de eierstokken maken, maar PCOS kan niet definitief worden gediagnosticeerd door middel van echografie, omdat het normaal is dat eierstokken ovariële follikels (cysten) hebben. Gezonde vrouwen, vooral jonge vrouwen, hebben vaak meerdere follikels tegelijk. Dat maakt een echo waarop meerdere cysten zichtbaar zijn dus eigenlijk geen goede diagnose als het gaat om het diagnosticeren van PCOS.


Wat zijn de symptomen van PCOS?

 • Onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie (niet regelmatig ovuleren)

 • Ongewenst gezichts- en borsthaar

 • Verlies van haar op het hoofd

 • Acne (specifiek op de kaaklijn, borst en rug)

 • Extra gewicht rond de taille

 • Niet in staat zijn om af te vallen

 • Insulineresistentie en ontregelde bloedsuikerspiegel


Wat veroorzaakt PCOS?


De exacte oorzaak (of oorzaken) zijn onbekend, maar onderzoekers geloven dat genetica een rol speelt en dat omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan de aandoening (epigenetica). Hoge androgenen en ontregelde insuline zijn bijna altijd betrokken.Verschillende soorten PCOS

Er zijn drie soorten PCOS en als je weet welke soort je hebt, kunnen we gerichter werken om de oorzaak aan te pakken.

Verschillende soorten PCOS hebben ook verschillende symptomen. Niet alle vrouwen met PCOS hebben bijvoorbeeld overgewicht. Deze verwarring kan de diagnose en de juiste behandeling vertragen. Wat ze wel alle drie gemeen hebben, is dat bij elke soort PCOS een onregelmatige cyclus voorkomt en een ontbrekende menstruatie.

De drie verschillende soorten PCOS:

 1. Insulineresistente PCOS - Dit is het meest voorkomende PCOS-type. Hoge insulinespiegels verstoren de ovulatie en veroorzaken onregelmatige cycli en andere symptomen, zoals gewichtstoename, weerstand tegen gewichtsverlies, acne, hirsutisme, stemmingswisselingen en dunner wordend haar op het hoofd. Vrouwen met dit soort PCOS hebben meestal bloedsuikerspiegels en insulinespiegels die duiden op diabetes of prediabetes.

 2. Op een ontsteking gebaseerde PCOS - Dit type PCOS wordt het vaakst gezien bij vrouwen zonder overgewicht en die niet de klassieke symptomen van PCOS vertonen. Ontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder voedselintoleranties, blootstelling aan milieutoxines, chronische virussen en/of chronische laaggradige ontstekingen en een suikerrijk dieet met hoog-glycemisch voedsel.

 3. Door synthetisch hormoon geïnduceerde PCOS - Dit soort PCOS komt veel voor bij vrouwen die lange tijd de pil of andere hormonale anticonceptie hebben gebruikt, zoals een spiraaltje. Wanneer je stopt met deze anticonceptie duurt het even voor de menstruatie weer op gang komt. De synthetische hormonen schakelen de communicatie tussen de hypofyse en de eierstokken uit om zwangerschap te voorkomen en het kan tot soms wel een jaar duren voor dit systeem weer lekker werkt.

Het is mogelijk om een ​​combinatie van deze drie soorten PCOS te hebben, of dat de oorzaak van je PCOS in de loop van de tijd verandert.Hoe wordt PCOS regulier behandeld?


In de meeste gevallen wordt de pil voorgeschreven. De pil wordt voorgeschreven om de symptomen te verminderen, maar pakt dus niet de oorzaak aan. Wanneer je dus stopt met de pil, is de kans heel groot dat je symptomen direct weer terug komen. De pil heeft ook een hoop bijwerkingen, zowel op korte als op lange termijn. Wil je zwanger worden, dan wordt er vaak gekeken naar behandelingen om iedere maand een eisprong te krijgen. Als eerste medische behandeling wordt clomifeen citraat (Clomid) geadviseerd. Klachten die daar vaak bij komen kijken, zijn onder andere maag- en buikklachten, opgeblazen gevoel, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, depressie en vermoeidheid. Mocht Clomid niet werken, dan wordt er gekeken naar andere behandelingen, zoals gonadotrofine injecties, laparoscopische elektrocoagulatie van de ovaria (waarbij er in de eierstokken een aantal oppervlakkige kleine gaatjes gebrand worden, wtf) of metformine (medicatie voor de behandeling van diabetes).De anticonceptiepil

De hormonen in de anticonceptiepil maskeren je natuurlijke hormonale cyclus om ovulatie (en dus zwangerschap) te voorkomen. Door de afname van oestrogeen krijg je ook de doorbraakbloedingen, dit is geen echte menstruatie. Als je eenmaal van de pil af bent, is de kans groot dat je menstruatie terugkeert naar dezelfde staat als voorheen. Dit is ook precies waarom ik jonge meiden afraad zo snel aan de pil te gaan. Het lichaam moet simpelweg wennen aan alle hormonen die op dat moment nieuw zijn en een weg vinden en met de juiste ondersteuning kun je de vervelende symptomen verminderen.

Een vervelende bijwerking van de anticonceptie is dat het de opname van testosteron verhoogt, wat je androgene symptomen kan verergeren. Dit betekent dat als je hirsutisme (haargroei op ongewenste plaatsen), hoofdhaaruitval of acne hebt, dit mogelijk erger kan worden met de pil.Metformine


Metformine is een medicijn voor mensen met diabetes type 2 en dus ook als een behandeling voor PCOS-patiënten die ook aan overgewicht of obesitas lijden. (Niet alle PCOS-patiënten hebben gewichtstoename als symptoom. Gewichtstoename en weerstand tegen gewichtsverlies zijn vooral van invloed op vrouwen met insulineresistente PCOS.)


Metformine werkt door het algehele insulinegehalte te verlagen. Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen van je lichaam resistent worden tegen het hormoon insuline. En wanneer je cellen de belangrijke chemische boodschap van insuline niet meer krijgen, kan glucose je cellen niet meer binnendringen om voor energie te worden gebruikt. In plaats daarvan blijft glucose in de bloedbaan en verdwijnt de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel. Dit proces wordt geassocieerd met diabetes, prediabetes en insulineresistente PCOS.Wat heeft een slechte insuline- en bloedsuikerspiegel te maken met PCOS?


Een onstabiele bloedsuikerspiegel verstoort de ovulatie. Omdat metformine helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wordt aangenomen dat het de symptomen van PCOS verlicht. Het is dus echt belangrijk om te achterhalen welke soort PCOS je hebt, voordat je aan überhaupt aan medicatie begint. Als je namelijk helemaal niet insulineresistent bent, heeft deze medicatie niet eens zin en zal het alleen maar schade aanrichten.

Als bij je de diagnose prediabetes is gesteld en je wilt zo snel mogelijk van deze diagnose af, dan kun je besluiten om Metformine in te nemen. Dit kan het geval zijn als je een kinderwens hebt. Als je zwanger wordt met insulineresistente PCOS en pre-diabetes, heb je een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes en een verhoogde gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Mijn advies is om prediabetes aan te pakken volgens de natuurlijke manier: namelijk door je dieet en lifestyle aan te passen. Door belangrijke micronutriënten aan te vullen, je lichaam te helpen bij het afbreken van oestrogeen en andere hormonen en het aanpakken van eventuele bijnierinsufficiëntie en schildklierproblemen, kun je je ovulatie en menstruatie weer terugkrijgen.


Voeding is je medicijn als het gaat om PCOS.


Of je nu insulineresistente PCOS of een ander type PCOS heeft, het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel en insuline is van cruciaal belang voor het reguleren van de eisprong - en de beste manier om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden is met voeding. Een dieet met veel bewerkte koolhydraten en eenvoudige suikers zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel en insuline enorm stijgen. Een dieet met veel gezonde vetten, fytonutriënten groenten en andere complexe koolhydraten, en hoogwaardige eiwitten houden de bloedsuikerspiegel stabiel.De belangrijkste aandachtspunten op een rij:

 1. Eet gezonde eiwitten en gezonde vetten bij het ontbijt. Probeer binnen 30 minuten na het ontwaken te ontbijten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je een verzadigd gevoel te geven tot de lunch. Eieren en avocado vormen een goede combinatie. Overweeg om wat bladgroenten of andere groenten toe te voegen, zodat je bord vol ligt met ontstekingsremmende fytonutriënten.

 2. Doe rustig aan met dierlijke eiwitten. Een studie van Harvard toonde aan dat vrouwen hun kansen op vruchtbaarheid verbeterden als ze meer van hun proteïne uit plantaardige dan uit dierlijke bronnen haalden. Voor de absoluut beste eiwitbronnen voor je hormonen, klik hier. (Spoiler alert: eieren zijn oké! Ze lijken de uitzondering op de regel te zijn als het gaat om dierlijke eiwitten.)

 3. Omarm de JUISTE soort koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Terwijl sommige koolhydraten minder optimaal zijn voor je gezondheid - denk aan gebak, witbrood, pasta - zijn andere belangrijk voor hormonale harmonie. De meeste vrouwen met PCOS worstelen met een koolhydraatarm dieet. Ik raad aan om rijst, quinoa, boekweit en gierst als onderdeel van je normale dieet te maken.

 4. Vermijd cafeïne. Cafeïne is funest voor je hormonen. Talrijke onderzoeken brengen cafeïne in verband met verminderde vruchtbaarheid en algemene hormonale disbalans. Onderzoek toont aan dat het drinken van 3 kopjes koffie per dag (zowel door mannen als vrouwen) het risico op een miskraam met 74% verhoogt. Koffie verbruikt veel B-vitamines, die nodig zijn voor een gezonde ovulatie en hormoonbalans. Als je vermoedt dat je weinig vitamine B hebt, kun je dit bij suppleren.

 5. Vermijd gifstoffen. Veel van de alledaagse chemicaliën waaraan we worden blootgesteld via schoonmaakproducten, conventionele gezondheids- en lichaamsverzorgingsproducten en huishoudelijke pesticiden, zijn hormoonontregelaars en hebben negatieve effecten op het voortplantings-, neurologische en immuunsysteem. De Environmental Working Group somt twaalf van de ergste endocriene overtreders op. Lees de etiketten op schoonmaakproducten zorgvuldig of, beter nog, maak je eigen producten met azijn, zuiveringszout en etherische oliën.

 6. Synchroniseer je leven met je cyclus. Als je je leven leidt in overeenstemming met je natuurlijke hormonale ritmes, zijn je hormonen gelukkiger - en jij ook.

 7. Verzorg je microbioom. Een gezond microbioom, de groep bacteriën die in je darmen leeft, betekent een gezond oestroboloom, de kolonie bacteriën in het microbioom die helpen bij het metaboliseren van oestrogeen. Hormonale genezing is onmogelijk als je darmen uit balans zijn. De beste manier om je microbioom in balans te brengen, is, daar kom ik weer, gezonde voeding en door eventueel probiotica aan te vullen.

 8. Voedingstekorten aanvullen. Ondersteuning van micronutriënten is van cruciaal belang voor vrouwen met PCOS. Ons lichaam heeft de B-vitamines nodig die kunnen helpen bij de stemming en de productie van progesteron; de leverondersteuning die oestrogeen helpt ontgiften; het magnesium dat helpt de productie van progesteron, oestrogeen en testosteron in evenwicht te brengen; de probiotica die de darmen helpen genezen; en vitamine D, K1 en K2 om een ​​gezonde immuunfunctie en regelmatige ovulatie te ondersteunen.

 9. Slaap! Slaap helpt vrijwel alles, inclusief hormoonregulatie. Maak van meer slaap een prioriteit!


De 5 beste supplementen voor PCOS

 1. Kaneel - Door dit verwarmende kruid als supplement te nemen, wordt de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd, wat essentieel is voor alle hormonaal gevoelige vrouwen, maar vooral voor vrouwen met PCOS. Ik raad Vitals aan voor een kaneelsupplement, maar je kunt ook kaneel strooien op bijvoorbeeld je havermoutje.

 2. Magnesium - Magnesium is essentieel voor het hormonale evenwicht en de meeste vrouwen hebben een tekort aan deze essentiële micronutriënt. Magnesium verbetert de insulineresistentie, vermindert ontstekingen en ondersteunt de bijnierfunctie - allemaal essentiële acties voor het beheersen van PCOS-symptomen en het behandelen van de grondoorzaken van PCOS.

 3. B6 - Een aandoening die oestrogeendominantie wordt genoemd, waarbij de oestrogeenspiegels hoog zijn in vergelijking met progesteron, voedt PCOS. Het nemen van vitamine B6 helpt de productie van progesteron te verhogen. Ik moedig vrouwen met PCOS aan om B6-rijk voedsel zoals bananen, grasgevoerd rundvlees en knoflook te eten, maar een dagelijkse aanvulling is ook belangrijk.

 4. Selenium - Selenium is essentieel voor het ondersteunen van de leverfunctie. Het is de taak van de lever om het lichaam te helpen overtollig oestrogeen en oestrogenen uit de omgeving (fyto-oestrogenen) te ontgiften. Als de lever de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft, is oestrogeendominantie minder een probleem.

 5. Zink - Dit mineraal brengt testosteron in evenwicht. Of uw testosteronniveaus nu hoog of laag zijn (beide mogelijk met PCOS), zink heeft een positief, balancerend effect. Studies hebben aangetoond hoe gunstig zinksuppletie kan zijn voor vrouwen die lijden aan PCOS, met relatief snelle resultaten.

Naast de juiste voeding is het nemen van hoogwaardige, gerichte supplementen de beste manier om jezelf te helpen de hormoonbalans te herstellen. Supplementen kunnen helpen bij het helen van de schade die wordt veroorzaakt door cafeïne, stress, hormonale anticonceptie en milieutoxines - en ze zijn vooral belangrijk bij de behandeling van PCOS. Ze helpen je lichaam te ondersteunen en je hormonen in evenwicht te brengen.


Onthoud altijd dat als u eenmaal de juiste informatie heeft over hoe je lichaam echt werkt, je gezondheidskeuzes kunt gaan maken die eindelijk voor je beginnen te werken!


Is PCOS bij gediagnostiseerd en heb je hulp nodig om weer in balans te komen? Ik help je graag verder. Neem contact op voor meer informatie.

36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven